Pučko otvoreno učilište Ogulin.

Možda Vam se svidi

Image Alt

Pučko otvoreno učilište Ogulin

  /  Općenito   /  IZVJEŠĆE 24. SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA KARLOVAČKE ŽUPANIJE IGRA KOLO 2020.

IZVJEŠĆE 24. SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA KARLOVAČKE ŽUPANIJE IGRA KOLO 2020.

“Iz Ogulina potječu prvi jaki utisci kojih se sjećam. Već za prvog od ovih boravaka sjećam se osobite uzbuđenosti koju je u meni proizvela neobičnost okolice i tamošnjih narodnih nošnji.” Ivana Brlić-Mažuranić, Autobiografija. Odlukom od 24.2.2020. godine osnovan je Organizacijski odbor „Igra kolo“ 2020. a radi organizacije manifestacije i provedbe aktivnosti vezanih za donošenje i realizaciju programa manifestacije, u sastavu: Blanka Poljak Franjković, predsjednica, Ana Krznarić, član, Anđelka Salopek, član, Ružica Salopek, član, Aleksandra Kolić Puškarić, član, Jasna Požar, član, Vani Francetić, član i Mihaela Stipetić, član. Zaključno s 20.09.2020. godine odbor je održao četiri online koordinacije i jedan evaluacijski sastanak. U skladu s Naputkom Ministarstva kulture te temeljem Odluka Vlade RH i Stožera civilne zaštite RH, Zaključka 27. sjednice Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, Zaključka 2. sjednice Organizacijskog odbora Igra kolo 2020. i Naputka Grada Ogulina, radi prevencije širenja bolesti uzrokovane COVID-19 virusom 24. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo” 2020. održana je od 11. do 13. rujna 2020. godine kada se održao i 15. Ogulinski festival bajke. Ogulin – zavičaj bajke zasjao je ujedinjen elementima destinacije koji ju čine zavičajem bajke i zaživjeti kroz novu interpretaciju kulturne baštine i čuvare tradicije – pripovijedanje.

REDOSLIJED DOGAĐANJA

05.-07. lipnja 2020. VIDEO PORUKE DRUŠTAVA

U prvotno planiranom razdoblju održavanja Smotre putem društvenih mreža snimljene su i poslane video poruke Društava kako bi donijeli duh 24. Smotre izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo 2020. i predanost njezinih čuvara prošlosti i kulturne baštine Karlovačke županije.

  1. rujna 2020. PUČKA RADIONICA IZRADE PREDMETA OD SLAME

Održana je Pučka radionica izrada predmeta od slame koju su održale članice Udruge žena Ogulin. Svi sudionici su saznali kako su nastajale ogulinske božićne jaslice. Što djeca više vole od slušanja priča, a posebno ako su priče zanimljive, a pričatelji znaju uspostaviti dobru komunikaciju s djecom.

11.-13. rujna 2020. TRADICIJSKI SAJAM

Održan je Tradicijski sajam  s raznovrsnom ponudom domaćih proizvoda 29 izlagača, OPG-ova i rukotvorina Udruga koje čuvaju kulturnu baštinu svojeg kraja. Zbog iznimne važnosti poštivanja epidemioloških mjera svi izlagači izvođači od strane Organizatora radi prevencije širenja bolesti uzrokovane SARS-CoV-2 virusom na dan izlaganja prije početka će biti zatraženi su podatke u skladu s Naputcima Stožera i mjerodavnih službi.

  1. rujna 2020. PRIČA KOLO

Održan je program Priča kolo na način da je Pučko otvoreno učilište Ogulin u prostoru Parka kralja Tomislava, Ogulin postavilo infrastrukturu Tradicijske pripovijedaonice gdje će članica KUD-a Sveti Juraj, Zagorje Ogulinsko ispripovijedala Legendu o Šmitrovom jezeru, O zdencu Vilenjaku, Legendu o Modruškoj gradini, Legendu o Lišćevki, Legendu o zagorskim vilama.

  1. rujna 2020. REVIJA NARODNIH NOŠNJI KARLOVAČKE ŽUPANIJE

održana je Revija narodnih nošnji Karlovačke županije na kojoj su nastupili:

  1. KUD „Klek“ Ogulin
  2. KUD „Tounjčica“ Tounj
  3. KUD “Antun Klasinc“ Lasinja
  4. KUD „Rečica“ Rečica
  5. KUD „Sveti Antun“ Pokupska Dolina
  6. KUD „Sveta Ana Vučjak“ Karlovac
  7. KUD “Mostanje“ Mostanje
  8. KUD “Vinčica“ Belajske Poljice
  9. KUD „Paurija“Dubravci
  10. KUD „ Sveti Juraj“ Draganić
  11. KUD “Sveti Rok“ Brežani
  12. KUD Župe Sveti Rok , Skakavac
  13. KUD “Izvor“ Rakovica
  14. KUD „Sveti Juraj“ Zagorje Ogulinsko

uz pratnju Tamburaške sekcije KUD-a „Sveti Juraj“ Zagorje Ogulinsko. Nastupio je ukupno 71 sudionik. Reviju je pratila Komisija za ocjenjivanje nastupa u sastavu Josip Forjan, Katarina Bušić i Tomislav Habulin, a a čije Izvješće se nalazi u nastavku teksta.

U sklopu programa Smotre održano je i natjecanje u pripremi Ogulinske masnice, tradicijskog jela ogulinskog kraja, a u organizaciji Udruge žena Ogulin. Uz organizatore Smotru je organiziralo i provelo ukupno 7 zaposlenika POU Ogulin i 5 zaposlenika tvrtki Stambeno i komunalno gospodarstvo i Vodovod i kanazlizacija Ogulin. Organizator Smotre je i ove godine bilo Pučko otvoreno učilište Ogulin, Trg Petra Stipetića 1, Ogulin a uz suorganizaciju Turističke zajednice Grada Ogulina i Grada Ogulina te uz potporu Ministarstva kulture, Grada Ogulina i ZAKUD-a Karlovačke županije. Posebno ističemo rad na promidžbi manifestacije putem lokalnih medija (oglašavanje i gostovanja u emisiji Dobro jutro Hrvatska 09.09., 08:15 sati, u 4 radio emisije na Radio Ogulinu te live stream putem kojih je zabilježeno 9500 pregleda i promidžbu putem društvenih mreža i službenih stranica organizatora i suorganizatora). Foto i video dokumentacija nalazi se online https://drive.google.com/drive/folders/17isc3CNY7WFykst76vNnKypp0AREtK2o?usp=sharing i https://www.facebook.com/IgraKolo/ dostupna je svim sudionicima. Još jednom hvala svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji 24. Smotre izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo 2020.

Neka (za)Igra kolo i dogodine!

Izvjesce Tomislav Habulin

Izvjesce Katarina Busic

 

Skip to content