Pučko otvoreno učilište Ogulin.

Možda Vam se svidi

Image Alt

Smotra izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo

  /  Smotra izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo

 

 

Smotra izvornog folklora Karlovačke županije „Igra Kolo“ manifestacija koja od 1996.godine veliča i slavi povijest, starinu, kulturu i identitet Republike Hrvatske, posebice Karlovačke županije a time i Ogulina i koja u Grad dovodi čuvare tradicijskih vrijednosti. Programi Smotre u strateškom i razvojnom su planu Pučkog otvorenog učilišta Ogulin kao dio kulturnih aktivnosti ustanove. Program se planira oplemeniti novim sadržajima poput edukativnih radionica i implementacijom modernih tehnologija radi očuvanja kulturne baštine te povećanja vidljivosti i promidžbe. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo svake godine okuplja sve veći broj sudionika i posjetitelja. a iz razloga što se program obogaćuje novim sadržajima koji mu daju dodatnu vrijednost. Struktura sudionika i posjetitelja obuhvaća populaciju djece, mladih i odraslih osoba. Na Smotrama u prosjeku sudjeluje oko 30 kulturno umjetničkih društava iz Karlovačke županije i šire (op. Zbog epidemioloških uvjeta na Smotri održanoj 2020. godine sudjelovalo je 150 članova društava koji imaju natjecateljski karakter. Program je bio prilagođen epidomiološkim uvjetima no kao organizator ponosni smo da je Smotra jedna od rijetkih koja je održana u 2020. godini i što nije prekinuta tradicija.) Procjenjuje se da Smotru u tri dana održavanja iste posjeti oko 2000 osoba, a putem live streama i digitalnih kanala ostvari se preko 10000 pregleda svih sadržaja.

Ujedno, Smotra je kulturna manifestacija jedina takve vrste u Karlovačkoj županiji te je velik poticaj za nastavak očuvanja narodnih tradicija ovog dijela hrvatskog prostora, poticaj je za oživljavanje rada folklornih skupina koje su dulje vrijeme bilježile diskontinuitet svog djelovanja, ali i za osnivanje novih folklornih skupina na ovom području, skupina od kojih neke već uspješno djeluju na očuvanju glazbenih, plesnih, jezičnih i ostalih folklornih izričaja, odnosno oblika nematerijalne baštine ovog kraja. Značaj smotre je velik sa županijskog aspekta jer je Smotra je s vremenom prerasla u stožernu manifestaciju tradicijske kulture Karlovačke županije, odnosno u mjesto prezentiranja, njegovanja te komuniciranja izvornih narodnih vrednota i narodne baštine ovoga područja i ostalih krajeva Hrvatske. Na njoj sudjeluju kulturno-umjetnička društva i folklorne skupine Karlovačke županije kao i brojna društva iz ostalih županija. Učilište će se i dalje afirmirati kao poticatelj za daljnje njegovanje, ali i revaloriziranja rada postojećih i stvaranja novih čuvara tradicijskog načina života kroz pjesme, običaje i plesove. Smotra će se i dalje predstavljati kao značajna i vrijedna manifestacija koja kulturno određuje cijelu regiju, a time doprinosi i afirmaciji nacionalne kulturne različitosti i bogatstva. Praćena stručnim povjerenstvom, ona služi kao izlučno natjecanje i izbor najboljeg folklornog društva za nastup na prestižnim državnim smotrama, a posljednjih godina u okviru smotre održava se i revija narodnih nošnji na kojoj se biraju najoriginalniji narodni kostimi ovih krajeva. Iz godine u godinu ona predstavlja, oživljava i stvara na ovim prostorima već umreženu, sve širu i sve prepoznatljiviju cjelinu tradicijske kulture u svom njezinom bogatstvu i ljepoti. Ovim putem zahvaljujemo svim organizatorima, sudionicima, autorima biltena, članovima Komisije za praćenje i ocjenjivanje na nesebičnom znanju, radu, iskustvu, utrošenom vremenu. Smotru podupiru Grad Ogulin, Ministarstvo kulture i medija, Pučko otvoreno učilište Ogulin i ZAKUD Karlovačke županije te kao i uvijek mnogobrojna publika sačinjena od ljubitelja tradicijske kulture, pjesme
i plesa.

 

Pravilnikom o organiziranju, financiranju i donošenju programa Smotre izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo uređuje se status, organiziranje, financiranje i donošenje programa Smotre izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo.

 

Zapratite Smotru izvornog folklora Karlovačke županije na Facebook stranci.

Recite nam svoje iskustvo kao sudionik putem evaluacijskog upitnika.

 

 

Skip to content