Pučko otvoreno učilište Ogulin.

Možda Vam se svidi

Image Alt

Pučko otvoreno učilište Ogulin

  /  Općenito   /  TISKOVNA KONFERENCIJA PROJEKTA STEM BAJKA

TISKOVNA KONFERENCIJA PROJEKTA STEM BAJKA

U prostorijama Centra za tehničku kulturu Ogulin u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin održana je 1. tiskovna konferencija Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin, projekt STEM bajka.
Tema tiskovne konferencije bio je napredak projekta STEM bajka i najava FESTIVALA STEM BAJKA u organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin.
Tiskovnoj konferenciji su nazočili Marijan Tonković, predsjednik DPTK Ogulin, Tatjana Grgurić, voditeljica projekta STEM bajka, Biljana Stipetić, mentor u projektu STEM bajka i Valentina Blašković, volonter u projektu STEM bajka. Moderator je bila Blanka Poljak Franjković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, partnera u projektu STEM bajka.
Marijan Tonković je upoznao prisutne  sa projektom STEM bajka, koji je sufinanciran  sredstvima Europske unije i Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Provoditelj projekta STEM BAJKA je Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin u suradnji s partnerima Sveučilište u Rijeci, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture Grada Gospića, Gačanka Otočac, Udruga za razvoj zajednice, kreativno i umjetničko izražavanje i ekologiju „Sunce“, Grad Ogulin, Pučko otvoreno učilište Ogulin i Zavičajni muzej Ogulin. Vrijednost projekta je 2.432.399,13 kuna. Provođenje projekta je na 3 lokacije u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji u gradovima Ogulin, Otočac i Gospić. Trajanje projekta je 24 mjeseca, odnosno od 30.12.2020. do 30.12.2022.

Voditeljica projekta Tatjana Grgurić je ukratko objasnila što se sve odradilo od početka provođenja projekta od 30.12.2020., pa do danas. Opremljen je ured osnovnom opremom za rad u zgradi partnera u projektu, Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Izrađen je vizualni identitet projekta prema kojem je kupljen promotivni materijal namijenjen za djecu, mentore, volontere, partnere i ostale sudionike u projektu. Otvorena je web stranica, Facebook i Instagram stranica na kojoj se mogu pratiti sva događanja u projektu. Potpisan je Ugovor s Robertom Knjazom koji ih  predstavlja kao STEM influencer. S obzirom na epidemiološku situaciju putem Zoom-a od ožujka do lipnja 2021. godine provedene su 2 edukacije jačanje soft vještina za organizacije civilnog društva, u trajanju 60 sati, u kojima je sudjelovao 41 polaznik iz 6 organizacija civilnog društva i proveli su edukaciju trening trenera organizacija civilnog društva kroz 10 modula iz 10 STEM područja, a to su fizika, kemija, biologija, geologija, informatika, elektrotehnika, strojarstvo, robotika, politehnika i matematika u trajanju 100 sati (10 sati po modulu) gdje je sudjelovalo 35 sudionika iz 5 organizacija civilnog društva.

Cilj provedbe ovih edukacija bio je potreban kako bi što bolje objasnili i prenijeli STEM znanja krajnjim korisnicima. Od lipnja do rujna 2021. adaptirano je 305,5 m2 vanjskog STEM postava, koji se nalazi u Izviđačkom parku u Ogulinu čiji je vlasnik partner Grad Ogulin i adaptiran je unutarnji postav STEM bajka u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Iz sredstava projekta kupili su 2 eksponata koja su postavili na vanjski STEM postav. U sklopu svojeg programa OCD inkubator partner Pučko otvoreno učilište Ogulin u lipnju je provelo Akademiju za 14 volontera STEM bajka u trajanju od 10 sati. Proveli su javnu nabavu za kupovinu namještaja i opreme u vrijednosti skoro 600.000,00 kuna koja će biti izložena u vrijeme trajanja STEM festivala od 17,00 do 19,00 sati. Sva oprema se koristi na radionicama sa krajnjim korisnicima, a to su djeca. U rujnu 2021. u projektu STEM bajka počeli su sa provedbom besplatnih radionica za djecu iz 10 STEM modula. O terminima održavanja radionica djecu obavještavaju putem web stranice, društvenih mreža, plakata i letaka.

“U ovoj teškoj pandemijskoj situaciji možemo biti zadovoljni odazivom djece na radionice i zbog toga im se moramo zahvaliti i njima i roditeljima što su bez obzira na sve odazivali se i sudjelovali na našim radionicama. Do sada smo održali oko 300 sati radionica, odnosno 30 sati po modulu, a na našim radionicama sudjelovalo oko 400 djece. Osim u Ogulinu i partneri u projektu STEM bajka Zajednica tehničke kulture Gospić i Udruga Gačanka Otočac održavaju besplatne radionice za djecu u Gospiću i Otočcu. Kod njih se radionice održavaju iz 2 modula. ZTK Gospić iz Robotike i Politehnike, a Gačanka Otočac iz Robotike i Biologije. Snimili smo i objavili 10 emisija Podcast STEM popular koje imaju za cilj informirati opću populaciju o popularizaciji STEM-a. Gosti podcast emisija su poznate osobe u području STEM-a koji na zanimljiv, interaktivan i praktičan način prezentiraju STEM. Sve podcast emisije mogu se pogledati na YouTube, Facebook, Instagram i web stranici STEM bajka. Organizirali smo 1. studijsko putovanje (od četiri) u Ljubljanu za 50 OCD-ova gdje smo posjetili Zvezu za tehničko kulturo Slovenije i Hišu eksperimentov. 01.06.2022. ugostili smo 100 djece iz Gospića i Otočca. Za ovaj posjet djeci je iz projekta STEM bajka bio plaćen prijevoz i ručak. Do kraja rujna su u planu još tri ovakva posjeta. Krajem svakog mjeseca održavamo sastanke partnera kako bi partneri bili upoznati sa radom projekta”- rekla je Tatjana Grgurić.

Valentina Blašković, volonterka u projektu STEM bajka, osvrnula se na rad volontera u projektu i objasnila da bilo koji rad s djecom, pa tako i ovaj volonterski, inspirirajući je, pomalo izazovan s puno osjećaja zadovoljstva nakon svake odrađene radionice. Puno toga je pripisala svojoj kolegici mentorici Marini Jurašić koja svojom neiscrpnom kreativnošću svaki put, osim djece, nauči i nju nečem novom. Uživa gledati izraze lica djece nakon svakog pokusa; zapaljenog gumenog medvjedića, obojane tekućine ili stvorene srebrne tvorevine. Možda samo volontiranje nije prepoznato u današnje vrijeme, ali misli da tih 90 minuta, koliko traje jedna radionica, nije mogla bolje iskoristiti. Kao volonterka iz Kemije pojasnila je i dala primjer povezivanja Kemije i bajke. Kemiju i bajke povezujemo najčešće detektivskim pričama, razvijanjem mašte, eksperimentiranjem i razvijanjem logičkog zaključivanja. Na primjer, u božićno vrijeme radionicu su povezali sa bajkom Ivane Brlić-Mažuranić, Šuma Striborova. Učenici su otkrivali koje sastojke su Tintilići pomiješali baki prije nego je krenula peči kolače. Otkrivali su što je od ponuđenog sol, brašno, šećer, a što soda bikarbona s tim da nisu ih smjeli kušati već su za otkrivanje koristili vodu i ocat. Jedna od zadnjih radionica povezana je također s bajkom Ivane Brlić-Mažuranić. Bila je detektivskog tipa gdje je detektiv Potjeh tražio istinu u kokošinjcu. Djeca su otkrivala tko je od osumnjičenih životinja ukrao srebrno jaje pri tom proučavajući tragove životinja, kao i dokaze koje su ostavili na mjestu gdje je bilo jaje. Plan je da u narednim radionicama djeca izrađuju vlastite slatkiše i od toga rade kućicu Ivice i Marice, te da izrađuju sapune i balzame s asocijacijama na Snjeguljicu, točnije lijepu zlu kraljicu. Kemija i bajke imaju puno toga zajedničkog, samo je potrebna mrvica mašte.

Biljana Stipetić mentorica iz Matematike u projektu STEM bajka pojasnila je kako izgledaju radionice matematike koje traju 90 minuta. Do sada su djeca koja su sudjelovala na radionici Matematike, a bilo ih je oko 30, od kojih je 10 redovitih naučila računati na abacus sorobanu, upoznala pojmove fraktala i fraktalnoj prirodi snježnih pahuljica, zatim su se igrali agenata i naučili sve tajne kriptografije, a na zadnjim radionicama radili su mozgalice i IQ igre temeljene na zakonitostima matematike kao npr. Rubikova kocka, tangrami, smart eggs, razne trikove itd. Razlika matematike u školi i na radionici STEM bajke je da ono što uče na radionicama nije usklađeno s gradivom koje imaju na satovima matematike. Mnogi bi rekli da gradivo koje rade nije primjereno djeci te dobi jer na radionici rade gradivo s fakultetskih razina. Ipak, svi su do sada svo gradivo savladali i razumiju možda bolje pojmove Zadnje što su djeca naučila je bila eksponencijalna funkcija koju učenici uče tek u srednjoj školi. Najviše im se svidjela potraga za blagom jer su morali dešifrirati razne šifre kako bi dobili znamenke da otključaju lokot na škrinjicu za blagom, a na taj način se pokazalo da je odličan spoj ovog projekta STEM-a i bajke.

Na kraju je Marijan Tonković najavio i pozvao sve male i velike da dođu na FESTIVAL STEM BAJKA koji se održava u sklopu Ogulinskog festivala bajke danas od 17,00 do 21,00 sat u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Na festivalu će se moći vidjeti kupljena oprema.

Skip to content